GULASZ Z KARKÓWKI Z CZERWONĄ FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Czy Wy też macie takie dni, że nie wiecie co przygotować na obiad? U mnie ostatnio to się często zdarza i wtedy zwyczajnie wymyślam ze wszystkiego co mam w lodówce. Powiem Wam, że wtedy wychodzą najlepsze dania. Tym razem przygotowałam gulasz z karkówki z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Miałam otwartą puszkę fasoli, którą trzeba było wykorzystać, rozpoczętą paprykę, więc czemu by tego nie wykorzystać do obiadu. Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie i treściwo. 


Gulasz z karkówki z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym- składniki:
* około 600-700 g karkówki wieprzowej
* 1 czerwona papryka
* 2 cebule
* 1 większa marchewka
* 3/4 puszki czerwonej fasoli 
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki pszennej
* woda (tyle, by pokryć mięso z warzywami w garnku)
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona słodka, suszone oregano
* olej do smażenia

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w kostkę, cebulę obrać pokroić w piórka. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. marchewkę obrać, pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać ze 3-4 łyżki oleju, wsypać pokrojone mięso, podsmażyć. Pod koniec smażenia wsypać mąkę, odrobinę soli i papryki słodkiej mielonej. Do garnka dodać cebulę, paprykę czerwoną i marchewkę. Całość razem wymieszać i chwilę podsmażać. Całość zalać wodą na tyle, aby mięso i warzywa w garnku były nią pokryte. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Garnek zakryć pokrywką wszystko dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, dusić kolejne 10 minut. W razie potrzeby na samym końcu gulasz można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)