Tradycyjne pączki z marmoladą różaną- składniki na około 14 pączków:
* 600 g mąki pszennej
* 300 ml mleka
* 80 g cukru
* 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
* 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 6 żółtek
* 100 g rozpuszczonego masła
* 2 łyżeczki spirytusu bądź octu
Dodatkowo:
* olej do smażenia
* marmolada różana do nadzienia
* cukier puder+ kilka łyżek wody do zrobienia lukru
Wykonanie:
Do miseczki wkruszyć świeże drożdże (wsypać susze) oraz wsypać 2 łyżki cukru. 100 ml mleka podgrzać, wlać do drożdży, wymieszać, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać. Miseczkę zakryć ścierką, odstawić na około 10-15 minut, zaczyn zacznie pracować i podrośnie.
Do dużej miski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość.
Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać), wałkiem delikatnie je rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Kubkiem wykrawać koła. Tak przygotowane ciasto na pączki znów zakryć ścierką na około 30 minut, pączki muszą podrosnąć.
Na patelni lub w garnku wylać olej. Rozgrzać go do temperatury około 170-175'C. Wkładać partiami wyrośnięte pączki, smażyć na złoty kolor z obu stron (jeśli temperatura oleju będzie za niska na pączkach nie wytworzy się tradycyjna obręcz, jeśli za wysoka pączki będą się za szybko smażyły, a w środku będą surowe). Pączki po upieczeniu nadziewać marmoladą różaną.
Z cukru pudru i wody zrobić lukier, wierzch pączków posmarować lukrem.
Rewelacyjne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTradycyjne z lukrem! Mniam <3!
OdpowiedzUsuńNajlepsze <3
UsuńRóżane nadzienie moje ulubione. <3
OdpowiedzUsuń<3 Pozdrawiam
Usuńha ha ha. Radzicie pączki po upieczeniu nadziewać marmoladą różaną. Tymczasem pączki SMAŻY się w głębokim tłuszczu, a teściowa nadzienie wkładała do środka przed smażeniem, tylko nie podpatrzyłem jak to robi
OdpowiedzUsuńWyrośnięte ciasto drożdżowe nabieram łyżką na dłoń, tworzę kulkę, spłaszczam ją na dłoni i na środek nakładam łyżeczką konfiturę. Brzegi ciasta łączę do środka, dobrze sklejam palcami, kręcę na dłoni robiąc , z tego ponownie kulkę i odkładam do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki, kiedy podrosną, smażę w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Do smażenia każdej porcji można dodać jeden mały surowy ziemniak, aby pączki się nie spaliły.
Usuń