Zupa meksykańska z mięsem mielonym- składniki:
* około 600- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 3-4 ziemniaki
* 2 marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* 2 średnie cebule
* 6- 7 pieczarek
* 3 ząbki czosnku
* 1 butelka passaty pomidorowej
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki masła
* 4 łyżki oleju
* około 250 ml wody
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* sól do smaku (ilość według uznania)
* pół łyżeczki suszonego oregano
* 2 liście laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozpuścić masło i wlać olej. Cebulę obrać pokroić w małą kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku podsmażyć cebulę z pieczarkami, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i chwilę razem podsmażać. Korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewki pokroić w niedużą kostkę. Warzywa dodać do garnka, ponownie wszystko razem wymieszać i podsmażać. Dodać następnie mielone mięso, wsypać wszystkie przyprawy. Całość podsmażać i co chwilę mieszać drewnianą łyżką, żeby mięso mielone się rozdrobniło na małe kawałeczki. Na końcu wlać wodę, passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy wsypać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową i pokrojone w bardzo małą kostkę ziemniaki. Wsypać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Garnek zakryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Na samym końcu zupę ewentualnie doprawić do smaku.
Ciekawa propozycja. Takie zupy zimą są wprost idealne:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńSłaba ta zupa
OdpowiedzUsuńA co konkretnie jest w niej "słabego"?
Usuń