BEZA PAVLOVA Z LEMON CURD, POSYPANA PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Czy mamy tu fanów bezy? Ja uwielbiam. Zazwyczaj przygotowywałam ją w tradycyjny sposób, czyli beza, krem ze śmietany i serka mascarpone, a na wierzchu owoce. Tym razem jednak postawiłam na coś zupełnie innego. Dodałam kwaskowaty cytrynowy krem, czyli lemon curd, który doskonale przełamał smak słodkiej bezy. Zrezygnowałam też z owoców, a wierzch posypałam prażonymi migdałami. Bezunia wyszła obłędna, słodko-kwaskowata, chrupiąca z zewnątrz, delikatna pianka w środku. Zgodzicie się ze mną, że takie połączenie jest obłędne?


Beza Pavlova z lemon curd, posypana prażonymi migdałami- składniki:
* 6 białek jaj
* 300 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli

Krem:
* 400 ml śmietany kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* 200 g lemon curd (przepis na lemon curd tutaj)
* 35 g płatków migdałów

Wykonanie:
Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę (używałam robota planetarnego MRK-19 firmy MPM, który ustawiłam na prędkość 5 i ubijałam pianę 4 minuty). Następnie stopniowo łyżka po łyżce sypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru (tutaj również robota ustawiłam na prędkość 5 i wszystko ubijałam przez 11 minut). 
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (robię to przy pomocy talerza średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Przy pomocy łyżki wyciągać brzeg bezy ku górze.
Piekarnik nagrzać do 90'C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać (u mnie robot prędkość 5, czas 3 minuty). Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać (u mnie robot prędkość 5, czas 1 minuta).
Bezę przełożyć na okrągły talerz, Najpierw na bezie posmarować lemon curd, następnie na wierzch krem ze śmietany.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, co chwilę je mieszając, żeby się nie przypaliły. Wystudzone migdały posypać na wierzchu kremu.
Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.







Wpis powstał przy współpracy z firmą MPM.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)