LEMON CURD

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy przygotowany z soku z cytryny, cukru, jajek i masła. Jest to doskonały dodatek do lodów, ciastek, tortów, tart, naleśników lub też innych deserów. Jego kwaskowaty posmak idealnie przełamuje słodkie desery czy ciasta. Lemon curd ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego też można nim smarować np blat biszkoptu, nadziewać pączki czy przekładać nim ciastka. Przygotowany jest dosłownie w pół godziny. Moja córka go uwielbia i wyjada łyżeczką wprost ze słoika :)


Lemon curd- składniki na około 300 g kremu:
* 200 ml soku z cytryny ( mi wyszło 5 mniejszych cytryn)
* skórka z otartej jednej cytryny
* 140 g cukru
* 120 g masła
* 3 jajka

Wykonanie:
Jedną cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę. Z cytryn wycisnąć sok, tak by było go 200 ml. Sok z cytryny przelać do garnuszka, dodać otartą skórkę, cukier i jajka. Całość wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Garnuszek postawić na palniku grzewczym. Doprowadzić do zagotowania (pojawią się bąbelki), żeby masło się rozpuściło, co chwilę mieszając. Zmniejszyć moc palnika, nie przerywając mieszania ciągle podgrzewać, aż krem zgęstnieje. 
U mnie jest to zazwyczaj około 18 do 22 minut gotowania, aż otrzymam odpowiednią gęstość kremu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)