CHLEB PSZENNY Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA

Kiedyś, zaczynając swoją przygodę z wypiekaniem chleba wydawało mi się, że jest to trudne, czasochłonne i chyba nie dla mnie. Jednak postanowiłam spróbować i od tamtego czasu bardzo często sama piekę chleb czy bułki. A po tym jak przetestowałam sposób pieczenia chleba w naczyniu żaroodpornym, nie piekę praktycznie żadnego innego. Przy wypiekaniu tego pieczywa nie potrzeba ani długiego czasu na przygotowania, ani tym bardziej żadnych umiejętności. Wystarczy tylko wyrobić ciasto na chleb i odstawić do wyrastania. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, a resztę zrobi już piekarnik. Uwielbiam domowy chlebek, nie równa on się niczym z tym na sklepowych półkach. Zgadzacie się ze mną?


Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego z płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika- składniki:
* około 700 g mąki pszennej 
* 2 szklanki (440 ml) letniej wody
* 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* 30 g płatków owsianych
* 30 g ziaren słonecznika do posypania na wierzch

Wykonanie:
Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać od tych wymierzonych 700 g), ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Do misy robota planetarnego dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn (oprócz płatków owsianych i ziaren słonecznika), wyrobić ciasto (robot planetarny MRK- 19 firmy MPM, ustawiłam na prędkość 2 i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Pod koniec wyrabiania wsypać 30 g płatków owsianych (użyłam drobno zmielonych płatków), wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na 1 godzinę. W między czasie piekarnik nagrzać do 200'C, wstawić do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, aby się dobrze nagrzało. Po godzinie bezpośrednio do nagrzanego naczynia przełożyć wyrośnięte z miski ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 190'C i piec chleb 20 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec chleb dalej około 30 minut.
Chleb najlepiej studzić na kratce (ja kładkę kratkę nad zlewem, dzięki temu chleb odparuje i z góry i z dołu).



Wpis powstał przy współpracy z firmą MPM.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)