Tarta z truskawkami i bezą- składniki:
Kruche ciasto:
* 180 g mąki pszennej
* 100 g masła
* 1 żółtko
* 1 kopiata łyżka cukru pudru
* szczypta soli
Beza:
* 3 białka jaj
* 150 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli
Masa truskawkowa:
* około 250 g truskawek
* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* opcjonalnie 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
Wykonanie:
Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, cukier puder i sól, dodać żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, wyrobić kruche ciasto (robot planetarny MRK- 19 firmy MPM ustawiłam na prędkość 3 i mieszałam ciasto około 4 minuty). Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie formę do tarty wyłożyć równomiernie ciastem na dnie i na bokach. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec kruche ciasto około 20 minut.
W między czasie przygotować truskawki. Umyć je, osuszyć i odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Potem wymieszać je z mąką ziemniaczaną, aby ta równomiernie pokryła truskawki.
Na podpieczone kruche ciasto wysmarować dżem (jeśli go używamy), następnie równomiernie rozłożyć truskawki. teraz pora na bezę.
Do misy robota planetarnego wlać białka jaj, założyć mieszadło, ubić pianę na sztywno (robot MRK-19 prędkość 5, czas około 4 minuty). Kolejno stopniowo wsypywać cukier, mieszać do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru (mi zajęło to około 5 minut). Bezę wyłożyć na truskawki, rozsmarować.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 22-25 minut. Wierzch bezy powinien zyskać kruchą skorupę.
Wpis powstał przy współpracy z firmą MPM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)