DROBIOWE PULPETY W SOSIE GRZYBOWYM

Delikatne, drobiowe pulpety w sosie grzybowym, czyli pomysł na smaczny obiad. Doskonale danie to będzie smakowało podane z ziemniakami, makaronem, kopytkami czy kluskami śląskimi. Do przygotowania takiego obiadu potrzeba zaledwie 40 minut, a smak zadowoli każdego. Do sosu można użyć grzybów suszonych bądź świeżych (w sezonie). Moje pulpety zrobiłam z piersi indyka, ale też można je przygotować z piersi kurczaka albo wieprzowe. Co powiecie na taki obiad?


Drobiowe pulpety w sosie grzybowym- składniki:
* 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
* 50 g cebuli
* 1 jajko
* 50 g suszonych grzybów
* 750 ml wody
* 30 g masła
* 50 g śmietany do zup i sosów
* 60 g bułki tartej
* półtorej łyżeczki soli
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* 2 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 50 g mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

Wykonanie:
250 ml wody zagotować. Grzyby suszone przełożyć do kubka, zalać wrzącą wodą, odstawić na około 30 minut, żeby grzyby zmiękły.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą, pół łyżeczki soli i paprykę słodką. Dłonią dobrze wyrobić masę mięsną. Formować nieduże pulpety (mi wyszło 12 sztuk), obtoczyć je w mące.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Namoczone grzyby odcisnąć z wody (wody nie wylewać), również bardzo drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę wraz z grzybami. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów i pozostałe 500 ml wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, wsypać łyżeczkę soli. Do garnka włożyć obtoczone wcześniej w mące pulpety. Całość gotować pod przykryciem około 20 minut od momentu zagotowania wody. 
W szklance wymieszać 50 g śmietanki z 4 łyżkami sosu powstałego podczas gotowania pulpetów. Całość wlać do garnka, gotować jeszcze 2-3 minutki bez przykrycia.
W razie potrzeby sos można również według upodobań zagęścić mąką wymieszaną z wodą.









1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)