ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA ŚMIETANĄ

Zupa jarzynowa to świetny sposób włączenia warzyw do swojej diety. Tak naprawdę można do niej dodać co kto lubi. W mojej zupie znalazł się kalafior, zielona fasolka szparagowa, ziemniaki i marchewka. Pyszna, aromatyczna i bardzo delikatna, do tego zabielana śmietaną. Oczywiście na wierzchu obowiązkowo musi być świeżo posiekany koperek. Lubię takie lekkie zupki, choć moi domownicy już nie bardzo, nad czym ubolewam. A jak jest u Was? Rodzina chętnie zajada zupy?


Zupa jarzynowa zabielana śmietaną- składniki:
* 35 g cebuli
* 140 g marchewki
* 230 g ziemniaków
* 260 g kalafiora
* 120 g zielonej fasolki szparagowej
* 30 g masła
* 80 g śmietany do zupy
*1500 ml bulionu warzywnego 
* 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, podsmażyć co chwilę mieszając. Dodać obrane, pokrojone w małą kostkę marchewki, ponownie podsmażyć. Następnie dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, podsmażyć. Wlać 1,5 l bulionu warzywnego. Gotować zupę pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać kalafior podzielony na małe różyczki oraz pokrojoną na 3 części zieloną fasolkę szparagową. Ponownie zakryć garnek pokrywką, gotować na małym ogniu około 20 minut (do miękkości warzyw). Zdjąć pokrywkę. Do kubka przelać śmietany do zupy, z garnka odlać do szklanki 5 łyżek bulionu. Śmietanę z bulionem wymieszać, całość wlać do zupy. Zamknąć pokrywkę garnka, gotować jeszcze około 2 minuty. Zupę przelać do talerza. Na wierzch posypać posiekany świeży koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)