TORTILLA ZAPIEKANA W OPIEKACZU+ KILKA SŁÓW O OPIEKACZU BREVILLE

Tortilla zapiekana w opiekaczu to idealna propozycja na szybką kolację lub lunch do pracy. To też doskonała okazja do tzw. czyszczenia lodówki, ponieważ do tortilli można włożyć w zasadzie wszystko. Tak przygotowaną tortillę wystarczy złożyć a potem zapiekać w opiekaczu przez kilka minut. Jeśli takowego nie posiadacie to można ją też zapiec w elektrycznym grillu czy patelni grillowej. Moja rodzina bardzo lubi tego typu szybkie kolacje. Chwila pracy, a smakuje rewelacyjnie.


Przy okazji chciałabym też opisać Wam w kilku słowach mój nowy sprzęt w kuchni, który testuję już od jakiegoś czasu. Jest nim Opiekacz Breville DuraCeramic VST071X, dzięki któremu można przygotować kanapki na ciepło, zapiekane tortille i wiele innych potraw dosłownie w kilka chwil. Powłoka DuraCeramic jest odporna na zarysowania, łatwa w utrzymaniu czystości, zapobiega przywieraniu i o wiele szybciej rozprowadza ciepło. Górna pokrywa posiada 3 poziomy, które ustawia się przy pomocy specjalnego zawiasu. W ten sposób można ustawić położenie płyty grzewczej w zależności od grubości opiekanej kanapki. Co więcej górna płyta wcale nie musi dotykać opiekanego dania. 





Regulowane jest też ustawienie temperatury grzania na niższą lub wyższą. Cały opiekacz prezentuje się bardzo nowocześnie i elegancko, myślę że doskonale wkomponuje się w każdą kuchnię. Odkąd mamy w domu opiekacz, moja córka niemal codziennie prosi o ciepłą kanapkę na kolację. 
Czy jestem zadowolona? Czy warto? Jeśli lubicie kanapki na ciepło, tortille zapiekane lub np zapiekane naleśniki to zdecydowanie polecam. Mam już w domu kilka sprzętów firmy Breville i ani na jednym się nie zawiodłam. Sprzęt jest rewelacyjny, naprawdę solidnie wykonany i mam nadzieję, że posłuży mi jeszcze bardzo długo.





Tortilla zapiekana w opiekaczu- składniki na 2 tortille:
* 2 placki tortilli
* około 120- 150 g startego sera typu mozzarella
* 80 g szynki konserwowej
* pół czerwonej papryki
* 4 pieczarki
* 1 mała cebula
* masło do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki drobno pokroić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pieczarki razem z cebulą (można doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę czerwoną i szynkę konserwową pokroić w cienkie paski.
Placki tortilli naciąć w jednym miejscu zaczynając od środka do krawędzi. Na całości placka posypać tarty ser. Na jednej ćwiartce na ser ułożyć podsmażone pieczarki, na drugiej paprykę a na trzeciej szynkę. Następnie tortillę składać nakładając każdą ćwiartkę na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Opiekacz rozgrzać, zapiekać tortillę przez kilka minut, aby ser się rozpuścił.





Wpis powstał przy współpracy z Breville.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)