3 PRZEPISY NA ZDROWE I KOLOROWE KOKTAJLE PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM KOHERSEN

Koktajl owocowy lub warzywny to idealny pomysł na lekkie śniadanie bądź przekąskę w ciągu dnia. To również sposób na dostarczenie do naszego organizmu bomby witaminowej. Dlatego też dziś przygotowałam dla Was 3 przepisy na zdrowe i kolorowe koktajle do przygotowania w kilka chwil. Oczywiście oprócz wspomnianego wyżej dostarczania porcji witamin do naszego organizmu, koktajle mają również pozytywny wpływ na nasz organizm: poprawiają odporność, działają oczyszczająco wpływają na kondycję naszych włosów skóry i paznokci. Dlatego też warto wprowadzić je do naszego organizmu. Sama niemal codziennie przygotowuję koktajl dla siebie i swojej rodziny. A Wy lubicie? Pijecie często?


Ostatnio do testowania otrzymałam blender próżniowy kielichowy firmy Kohersen. Czy warto kupić, czy jestem zadowolona? 
Przyznam, że na początku byłam sceptycznie do tego sprzętu nastawiona. Pierwsza moja myśl była taka, że zapewne blender próżniowy niczym nie różni się od tradycyjnego kielichowego. Nic bardziej mylnego. Po co ta próżnia? Koktajle bądź inne posiłki przygotowane w blenderze próżniowym są prawie całkowicie pozbawione pęcherzyków powietrza. Dzięki czemu wydłuża się przydatność gotowych już posiłków do spożycia oraz zapobiega utracie enzymów i witamin.
Porównałam sobie koktajl przygotowany z banana, mleka sojowego i jogurtu naturalnego. Jeden zrobiłam w tradycyjnym blenderze kielichowym, drugi w blenderze próżniowym. Ten pierwszy już po godzinie z ciemniał, natomiast drugi po kilku godzinach wyglądał świeżo, jakby przed chwilą został przygotowany. 


Blender próżniowy Kohersen posiada takie funkcje jak:
 * siekanie
 * mielenie
 * miksowanie
 * blendowanie
W opakowaniu znajduje się:
 * urządzenie główne
 * kielich
 * pokrywa próżniowa
 * bidon
 * przewód podciśnienia

Silnik blendera jest o mocy 600 W i 20 000 obrotów na minutę. Pozwala to na uzyskanie idealnie gładkich koktajli. Blender próżniowy Kohersen został wyposażony w wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 6 warstwowe i 4 wymiarowe ostrza, które doskonale radzą sobie nawet z najtwardszymi składnikami. 
Wyposażony został w 3 przyciski:
 * AUTO- czyli funkcja podciśnienia+ automatyczne mieszanie
 * ON/OFF- służy do włączania i wyłączania blendera
 * VACCUM- czyli funkcja podciśnienia
Na urządzeniu głównym znajduje się także pokrętło, które przy kręceniu w prawo zwiększa prędkość mieszania, a w lewo do zmniejszania. W samym środku pokrętła jest też przycisk PUSH, czyli pulsacja. 
Podsumowując blender próżniowy Kohersen wykonany został bardzo solidnie, w kolorystyce, która myślę wkomponuje się w każdej kuchni. Co prawda pracuje dość głośno, ale to chyba jest normalne przy tego typu urządzeniach. Z tej samej firmy mam już w domu garnek i patelnię, które używam już od jakiegoś czasu i szczerze mogę polecić. Teraz w mojej kuchni zagościł blender, który ułatwia mi pracę. Moja córka bardzo lubi koktajle, wcześniej musiałam przygotowywać jej malutkie porcje z każdą "zachcianką". Teraz rano przygotowuję pełny kielich koktajlu zamykam go próżniowo, chowam do lodówki i córka cieszy się pysznym, zdrowym koktajlem o każdej porze dnia, kiedy tylko ma na niego ochotę.
Od teraz cieszymy się zdrowym, pysznym jedzeniem. Polecam :)


Czerwony koktajl owocowy- składniki:
* 200 g truskawek
* 200 g malin
* 100 g mrożonych wiśni
* 150 g kefiru waniliowego
* 150 g jogurtu naturalnego
* opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenia

Wykonanie:
Owoce umyć, truskawki odszypułkować, czerwone porzeczki oderwać z łodygi. Wszystko przełożyć do kielicha blendera, wlać kefir. Całość miksować (blender próżniowy ustawiłam pokrętłem na 3 tryb i miksowałam około 30 sekund). Koktajl ewentualnie dosłodzić według uznania, wtedy trzeba jeszcze na kilka sekund ponownie uruchomić blender, żeby wszystko dobrze wymieszać. Koktajl przelewać do szklanek.


Zielony koktajl ze szpinakiem- składniki:
* 1 banan
* solidna garść szpinaku
* kilka kawałków selera naciowego
* 1 kiwi
* 100 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego (najlepszy Skyr)
* 100 ml wody
* opcjonalnie 2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Banana i awokado obrać. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Całość miksować (blender próżniowy ustawiłam pokrętłem na 3 tryb i miksowałam około 40 sekund). Koktajl ewentualnie dosłodzić miodem, wtedy trzeba jeszcze na kilka sekund ponownie uruchomić blender, żeby wszystko dobrze wymieszać. Koktajl przelewać do szklanek.


Żółty koktajl z mango- składniki:
* 1 puszka mango (owoce, bez zalewy)
* 1 puszka ananasa (owoce, bez zalewy)
* pół pomarańczy
* 100 ml soku pomarańczowego 
* 1 szklanka jogurtu naturalnego wysokobiałkowego (najlepszy Skyr)
* opcjonalnie 2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Mango i ananasa obrać. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Całość miksować (blender próżniowy ustawiłam pokrętłem na 3 tryb i miksowałam około 40 sekund). Koktajl ewentualnie dosłodzić miodem, wtedy trzeba jeszcze na kilka sekund ponownie uruchomić blender, żeby wszystko dobrze wymieszać. Koktajl przelewać do szklanek.




Wpis powstał przy współpracy z Kohersen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)