Zupa krem z batatów z serkiem ricotta- składniki:
* 900 g batatów
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* odrobina oleju do smażenia
* 1 litr bulionu mięsnego
* szczypta ostrej mielonej papryki
* opcjonalnie sól do smaku
* serek ricotta do podania na wierzch zupy na talerzu
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ponownie wszystko chwilę podsmażać. Następnie dodać obrane, pokrojone w kosteczkę bataty. wszystko smażyć około 3-4 minuty. Całość podlać bulionem, wsypać ostrą mieloną paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż bataty zmiękną. Całość zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby krem doprawić solą do smaku. Podawać z kleksem ricotty na talerzu.
Lubię zupy kremy!
OdpowiedzUsuń