MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE CURRY

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie curry to pomysł na obiad, który powstał spontanicznie. Miałam do wykorzystania szpinak, wcześniej rozmroziłam pierś z kurczaka. Pierwotnie plan na obiad był inny, jednak nie mając zbyt wiele czasu na gotowanie przygotowałam właśnie taki makaron. Obiad, który sprawdzi się również jako posiłek do pracy, jest przepyszny i bardzo sycący. W czasie, kiedy gotuje się makaron można przygotować całą resztę i obiad jest gotowy dosłownie w 40 minut.


Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie curry- składniki:
* 150 g makaronu tagliatelle
* 300 g piersi z kurczaka
* 100 g świeżego szpinaku
* 8 suszonych pomidorów
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju
* 1 płaska łyżeczka curry
* 90 g śmietany 30%
* 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Makaron tagliatelle ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odsączyć na sitku.
Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka, pod koniec smażenia doprawić solą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Następnie dodać posiekane suszone pomidory, całość wymieszać i podsmażać około 2 minuty. Wsypać przyprawę curry, dodać szpinak i całość chwilę smażyć co jakiś czas mieszając, aż liście szpinaku "zwiędną". Na końcu wlać śmietanę, całość zagotować. Opcjonalnie doprawić do smaku solą. Na patelnię dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)