Sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie- składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
Kruchy spód:
* 120 g masła
* 200 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 50 g cukru
Masa serowa:
* 500 g serka ricotta
* 500 g serka mascarpone
* 4 jajka
* 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
* 120 g cukru
Dodatkowo:
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć do zamrażalnika na około 30-40 minut.
Okrągłą blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wykleić ciastem, następnie blachę włożyć do zamrażalnika na 30 minut bądź do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec ciasto około 15 minut.
W między czasie przygotować masę serową. Oba serki, całe jajka, cukier i proszek budyniowy umieścić w misce. Masę wymieszać przy pomocy miksera do połączenia składników.
Na podpieczony spód (wyjęty od razu z piekarnika) wylać masę serową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 60 minut.
Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie schłodzone obficie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)