SERNIK Z RICOTTY I MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE

Sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie to najprostszy pieczony sernik z kilku składników. Jest idealny, puszysty, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Do tego kruchy spód to doskonałe połączenie. Sernik ten mogłabym jeść bez przerwy, jest tak smaczny, że znika u nas błyskawicznie, jest po prostu obłędny. Kto się skusi i upiecze ten sernik razem ze mną?


Sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie- składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
Kruchy spód:
* 120 g masła
* 200 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 50 g cukru

Masa serowa:
* 500 g serka ricotta
* 500 g serka mascarpone
* 4 jajka
* 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
* 120 g cukru

Dodatkowo:
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć do zamrażalnika na około 30-40 minut.
Okrągłą blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wykleić ciastem, następnie blachę włożyć do zamrażalnika na 30 minut bądź do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec ciasto około 15 minut.
W między czasie przygotować masę serową. Oba serki, całe jajka, cukier i proszek budyniowy umieścić w misce. Masę wymieszać przy pomocy miksera do połączenia składników.
Na podpieczony spód (wyjęty od razu z piekarnika) wylać masę serową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 60 minut.
Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie schłodzone obficie posypać cukrem pudrem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)