Puree z marchewki to wyśmienity dodatek do obiadu. Od kiedy pierwszy raz je jadłam, to na stałe już zagościło w moim domowym menu. Jest smaczne, kremowe, zdrowe i lekkie. W ten sam sposób przygotować można również puree z ziemniaków, dyni, batatów, a nawet brokułu. Puree z marchewki można podać zamiast ziemniaków lub do ziemniaków. Pyszny dodatek na urozmaicenie obiadu.
Puree z marchewki- składniki:
* 4 większe marchewki
* 1 łyżka masła
* sól do smaku
* niepełne pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
* opcjonalnie odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odlać wodę z garnuszka, do marchewki dodać masło, gałkę muszkatołową, sól i ewentualnie pieprz. Całość zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą, kremową konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)