RISOTTO Z WARZYWAMI

Risotto z warzywami to doskonały przepis na rodzinny, bezmięsny obiad. Kremowe, delikatne, aromatyczne i bardzo sycące. Danie to można przygotować z przeróżnymi, ulubionymi warzywami, a za każdym razem będzie smacznie. Proste i szybkie danie nie tylko na obiad, ale i też na kolację. Takie risotto to odmiana od tradycyjnych, mięsnych obiadów. Lubicie tego typu szybkie obiady, czy jednak wolicie tradycyjne dania z mięsem?


Risotto z warzywami- składniki:
* 150 g ryżu do risotto (arborio)
* 150 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 cukinia
* 1 czerwona papryka
* 4 łyżki masła
* około 70 ml białego wina
* około 500 ml bulionu
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 4-5 łyżek startego parmezanu

Wykonanie:
Pieczarki pokroić w ciup grubsze plasterki (jeśli kapelusze są bardzo małe, wystarczy je przekroić na pół). Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię (ze skórką) i paprykę pokroić w kosteczkę. 
W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę, zeszklić. Wsypać ryż, podsmażać około 1 minuty, ciągle mieszając, aby ryż się zeszklił.  Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i paprykę, ponownie podsmażać około 1.5 minuty. Wlać białe wino, gotować do odparowania alkoholu. Do garnka wlewać stopniowo bulion, Co chwilę mieszając. Jak ryż wchłonie bulion podlać całość ponownie małą ilością bulionu. Ryż musi być miękki i wchłonąć niemal cały bulion. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodać łyżkę masła, śmietanę, dobrze wymieszać. Risotto zdjąć z palnika grzewczego, wsypać żółty ser i wymieszać, aby ser się roztopił.
Risotto najlepiej podawać na ciepło posypane startym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)