Zupa forszmak z kurczakiem- składniki:
* 400 g piersi z kurczaka
* 250 g pieczarek
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 3 większe ogórki kiszone
* 1 puszka kukurydzy
* 250 ml passaty pomidorowej
* 1 litr bulionu drobiowego
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki oleju
* pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
* 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
* 1 łyżeczka majeranku
* 1.5 łyżeczki soli
* 2 łyżki masła+ 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka i ogórki kiszone pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wlać olej. Dodać pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki, całość chwilę podsmażać co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać paprykę, ponownie wszystko podsmażyć. Wsypać paprykę ostrą, słodką, majeranek i sól, mieszając podsmażać jeszcze około 1 minuty. Do garnka wlać bulion, zagotować. Do gotującej się zupy włożyć pokrojone kostki piersi z kurczaka. Gotować około 5-6 minut. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki, wlać passatę pomidorową. Gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać pokrojone ogórki kiszone, gotować 3-4 minuty. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki. Zasmażkę przelać do zupy, dobrze wymieszać i zupa jest już gotowa.
Pyszna zupa,właśnie ją gotowałam tylko że ja gotuję kurczaka którego potem dodaję do rosołu i dużo warzyw starych na tarce o grubych oczkach tz marchew ,pietruszka seler i oczywiście kiełbaskę pokrojoną w paseczka bez kukurydzy
OdpowiedzUsuń