Babka Zebra to pyszna, lekka, wilgotna, puszysta, dwukolorowa babka. Nie jest trudna w przygotowaniu, wygląda bardzo efektownie i zadowoli każde podniebienie. Doskonała do kawy na co dzień i od święta. Można ją przygotować w tortownicy albo w formie do babki. Do tego wypieku mam ogromny sentyment, ponieważ był on jednym z pierwszych, gdy uczyłam się piec. Pamiętam jaka była ogromna radość, że nie wyszedł zakalec ;)
Babka Zebra- składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
* 5 jajek
* 300 g cukru
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 450 g mąki pszennej+ dodatkowe 2 łyżki mąki
* 5 jajek
* 300 g cukru
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 450 g mąki pszennej+ dodatkowe 2 łyżki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 220 ml wody
* 220 ml oleju
* 2 łyżki kakao
* 220 ml wody
* 220 ml oleju
* 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać wodę, olej, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sitko, wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać ubite wcześniej białka i wszystko połączyć drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki, wymieszać. Blaszkę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać łyżkami na blachę, zaczynając od środka, raz masa jasna raz ciemna, po 2 łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto około 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Pamiętam z dzieciństwa, że to właśnie zebra-zakalec był najlepszy 😉😋🤤😋
OdpowiedzUsuń