KURCZAK Z RYŻEM PO MEKSYKAŃSKU

Kurczak z ryżem po meksykańsku to pyszne danie pełne ryżu, kurczaka i warzyw. Łatwy do zrobienia obiad, który doskonale syci. Danie to nie wymaga zbyt wiele pracy, nadaje się nie tylko jako ciepły posiłek na obiad, ale też można zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Powiem Wam, że danie to jest tak smaczne, że ślinka leci od samego patrzenia. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewna, że kurczak z ryżem na stałe zagości w Waszych domach.


Kurczak z ryżem po meksykańsku- składniki:
* 120 g ryżu
* 500 g piersi z kurczaka
* 1 cebula
* 1 papryka czerwona
* 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka pomidorów
* 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
* olej do smażenia
* 120 ml wody
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone mięso z kurczaka, wszystko podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną paprykę. Dalej podsmażać, aż papryka odrobinę zmięknie. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, wsypać sól, paprykę słodką i ostrą, wlać wodę, pomidory z puszki i dodać przecier pomidorowy. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy kukurydzę konserwową i czerwoną fasolę. Wszystko razem gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem (można też ryż wsypać do garnka i wszystko razem wymieszać).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)