Spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi- składniki:
* około 350 g makaronu spaghetti
* 300 g passaty pomidorowej
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 350 g pomidorków koktajlowych
* 150 g świeżego szpinaku
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić go na sitku, przełożyć ponownie do garnka, w którym się gotował.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić ja na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość krótko podsmażyć (nie dłużej niż minutkę). Wlać passatę pomidorową, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem koło 3-4 minuty. Pod koniec dodać liście szpinaku. Wszystko wymieszać i dalej dusić do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Tak przygotowany sos przelać do garnka z ugotowanym makaronem, wszystko razem wymieszać, żeby makaron pokrył się sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)