CHINKALI, CZYLI GRUZIŃSKIE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM I KOLENDRĄ

Chinkali to pierożki pochodzące z kuchni gruzińskiej. Sakiewki z ciasta wypełnione mięsem mielonym, kolendrą i bulionem, który wypija się po nadgryzieniu chinkali. Do ich przygotowania przymierzałam się już od dawna, w końcu są. Choć są czasochłonne to jednak ich smak wynagrodzi nam ten czas spędzony w kuchni. Są naprawdę smaczne i fantastycznie się prezentują. Kto jeszcze nie próbował to polecam, bo naprawdę warto.


Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i kolendrą- składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki pszennej
* 2 żółtka
* około 250 ml ciepłej wody
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju

Nadzienie:
* 650 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 cebula
* 250 ml rosołu
* pęczek kolendry
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:
Z mąki pszennej, żółtek, soli, oleju i wody zagnieść ciasto jak na pierogi. Wodę jednak najlepiej dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Podzielić je na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki lub miseczki wycinać koła o średnicy około 10-12 cm. 
Z mięsa mielonego, posiekanej cebuli i kolendry, wody, soli i pieprzu wszystko połączyć dłonią, aby mięso "wpiło" wodę. Z masy mięsnej uformować kuleczki z około 1 łyżki mięsa.
Na każdy krążek ciasta położyć mięsną kulkę. Zlepić brzegi ciasta na kształt sakiewki. 
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Gotować chinkali około 10 minut licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Chinkali podawać gorące, posypane świeżą kolendrą ewentualnie skropione delikatnie rozpuszczonym masłem.
Uwaga!!! Chinkali po ugotowaniu, w środku mają gorący rosołek, który wytworzył się podczas gotowania mięsa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)