ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM

Zupa koperkowa z ryżem jest niezwykle szybka do ugotowania, ale też bardzo smaczna. Kojarzy mi się ona z typowo letnim obiadem, jednak i poza latem też od czasu do czasu lubię ją ugotować. Można ją też przygotować z ziemniakami czy makaronem i przyznam, że ja lubię zupę koperkową we wszystkich 3 wersjach. Zupa ta jest lekka, pożywna, aromatyczna, o niepowtarzalnym koperkowym zapachu. A Wy którą wersję tej zupy lubicie najbardziej? 


Zupa koperkowa z ryżem- składniki:
* 100 g ryżu
* 1 l bulionu warzywnego
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 pęczek koperku
* 4 łyżki masła
* opcjonalnie 2-3 łyżki mleka
* opcjonalnie sól i pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Koperek drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, wsypać cebulę i marchewkę, całość podsmażać około 3 minuty. Wlać bulion, zagotować. Do garnka wsypać ryż, wszystko gotować około 7 minut. Na końcu dodać posiekany koperek, ewentualnie wlać mleko, dalej gotować około 7-8 minut. Zupa jest już gotowa. Na samym końcu można ją doprawić solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)