Zupa koperkowa z ryżem- składniki:
* 100 g ryżu
* 1 l bulionu warzywnego
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 pęczek koperku
* 4 łyżki masła
* opcjonalnie 2-3 łyżki mleka
* opcjonalnie sól i pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Koperek drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, wsypać cebulę i marchewkę, całość podsmażać około 3 minuty. Wlać bulion, zagotować. Do garnka wsypać ryż, wszystko gotować około 7 minut. Na końcu dodać posiekany koperek, ewentualnie wlać mleko, dalej gotować około 7-8 minut. Zupa jest już gotowa. Na samym końcu można ją doprawić solą i pieprzem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam