KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zaraz po rosole i zupie ogórkowej jedna z moich ulubionych zup. Z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy, na wywarze warzywnym. Zupa jest pyszna, treściwa, sycąca i lekko kwaśna. Kiszonki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, dlatego też warto taką zupę wprowadzić do swojej diety. Przepisów na kapuśniak jest wiele, jedni gotują na żeberkach, inni na wędzonce, a jeszcze inni na rosole. Mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje wersja z kiełbasą, dlatego też taką najczęściej gotuję.


Kapuśniak z kiszonej kapusty- składniki:
* 400 g kapusty kiszonej
* 3 ziemniaki
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 kiełbasa typu Śląska
* 3 kulki ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 1 l wywaru warzywnego
* 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
* 1/2 łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżki oleju

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką, Następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, wsypać kminek, paprykę słodką, sól, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Na końcu dodać drobno poszatkowaną kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to należy ją najpierw przepłukać pod bieżącą wodą), przecier pomidorowy i pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę. Dalej zupę gotować pod przykryciem około 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)