Kapuśniak z kiszonej kapusty- składniki:
* 400 g kapusty kiszonej
* 3 ziemniaki
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 kiełbasa typu Śląska
* 3 kulki ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 1 l wywaru warzywnego
* 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
* 1/2 łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką, Następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, wsypać kminek, paprykę słodką, sól, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Na końcu dodać drobno poszatkowaną kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to należy ją najpierw przepłukać pod bieżącą wodą), przecier pomidorowy i pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę. Dalej zupę gotować pod przykryciem około 20-25 minut.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam