DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Drożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam drożdżowe rogaliki z serem. Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem. Drożdżowe rogaliki zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często. 


Drożdżowe rogaliki z serem- składniki na około 48 rogalików:
* 600 g mąki pszennej
* 35 drożdży świeżych
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 250 ml mleka
* 3 łyżki roztopionego masła

Nadzienie:
* 350 g twarogu półtłustego
* 1 żółtko
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dobrze wymieszać, rozgniatając twaróg widelcem.
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość.
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt koła. Przy pomocy radełka z każdego koła wykroić 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę serowego nadzienia. Zawinąć rogaliki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, ponieważ rogaliki urosną podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec rogaliki około 20 minut. 
Przestudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)