Jest bardzo ciężka, co świadczy o tym, że jest naprawdę solidnie wykonana. No i przede wszystkim, dzięki temu, że jest tak ciężka to nie "jeździ" po całej kuchence, a stabilnie stoi na jednym palniku grzewczym. Powłoka patelni jest odporna na wszelkie zarysowania i co ważne, żadna potrawa nie przywiera do dna, a to wszystko dzięki technologii NON-STICK. Grube, 8mm dno chroni patelnię przed odkształceniami przy użyciu bardzo wysokiej temperatury. Przy każdym nabywaniu nowej patelni jest jedna bardzo ważna dla mnie rzecz, na którą zawsze zwracam uwagę. Czy patelnia rozprowadza ciepło na całej jej powierzchni (szczególnie taka duża)? Otóż tak, patelnia mimo swoich gabarytów nagrzewa się równo na całości.
Patelnia jest łatwa w utrzymaniu czystości, można myć ją w zmywarce, choć według mnie bez problemu umyć ją można w zlewie pod bieżącą wodą. Podczas smażenia mięsa, wystarczyła chwila nieuwagi i przypaliłam mięso, a co za tym idzie i patelnię. Pierwsza moja myśl była taka: no i już mam po patelni. Jednam ku mojemu zaskoczeniu wszystko z patelni zeszło bez najmniejszego szorowania.
W zestawie z patelnią otrzymałam solidną pokrywkę. Wykonana jest z żaroodpornego i hartowanego szkła, co oznacza, że można z niej korzystać nawet podczas pieczenia w piekarniku przy maksymalnej temperaturze 250°C. Wydaje mi się, że pokrywka dopasowana do patelni to bardzo przydatna rzecz. Szczególnie w przypadku smażenia mięsa, gdy nie chcemy zachlapać tłuszczem całej kuchenki. Moja patelnia jest głęboka, dlatego też posłużyć mi może jako naczynie do zapiekania np zapiekanki w piekarniku, tu też pokrywka jest bardzo potrzebna.
Kolejna rzecz, która bardzo mi się podoba, to odpinany uchwyt. Dzięki temu w naszych szafkach, szufladach, lodówce, piekarniku czy zmywarce oszczędzamy sporo miejsca. Rączkę też z powodzeniem można używać w piekarniku przy maksymalnej temperaturze do 250°C. Można też włożyć patelnię do piekarnika, odpiąć rączkę, a potem zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię z piekarnika.
Patelnie Woll przeznaczone są do każdego typu kuchenki: elektrycznej gazowej, indukcyjnej, ceramicznej. Aaa zapomniałabym dodać, że na tej patelni możliwe jest smażenie bez tłuszczu.
Czy warto kupić patelnię Woll? Mimo swojej ceny uważam, że warto. Naprawdę solidnie ją przetestowałam i już wiem, że jest to patelnia, która posłuży mi na wiele lat. Gotowanie z taką patelnią to czysta przyjemność. Patelnia jest najwyższej jakości, solidna i ładna. Po moich testach patelnia po dziś dzień wygląda jak nowa jak dla mnie rewelacja.
Pierś z kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym- składniki na 4-5 osób:
* 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* pół zielonej papryki
* 1 większa marchewka
* 6-7 większych pieczarek
* puszka pomidorów
* 2 łyżki masła
* do smaku: sól pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, papryka słodka mielona
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Obie papryki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso, podsmażyć, doprawiając do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym i słodką mieloną papryką. Następnie na patelnię dodać pieczarki, dalej chwilę podsmażać co chwilę mieszając. Na końcu dodać marchewkę i obie papryki. Całość wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić do smaku, wymieszać. Patelnię zakryć pokrywką. Wszystko razem dusić pod przykryciem na średnio rozgrzanym palniku do miękkości warzyw. Wszystko co jakiś czas należy przemieszać. Na końcu danie ewentualnie jeszcze doprawic do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)