PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU

Czy u Was tak jak i u mnie pozostaje zawsze mnóstwo mięsa z rosołu? Przygotować można z tego wiele różnych potraw. Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Podawany pokrojony w plasterki to doskonałe dodatek do chleba czy bułek. Pasztet jest naprawdę smaczny, łatwy i szybko do przygotowania. A że moja córka uwielbia rosół, to mięsa mam co chwilę w nadmiarze. Wykorzystuję go na różne sposoby... pierogi, krokiety, sałatka. Tym razem zrobiłam pasztet. Znikł bardzo szybko, więc chyba rodzince smakował :)


Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu- składniki na keksówkę o długości 20 cm:
* 400 g mięsa gotowanego z rosołu (np. uda z kurczaka, waga już bez skóry i kości)
* 300 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)
* 70 g cebuli
* 1 jajko
* płaska łyżeczka soli
* pół płaskiej łyżeczki słodkiej mielonej papryki
* pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
* 40 ml oleju
* 60 ml rosołu

Wykonanie:
Mięso (pozbawione skóry i kości) oraz warzywa przepuścić przez maszynkę. 
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić ją w bardzo drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju. Do miski ze zmielonym mięsem dodać podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy oraz wlać rosół. Masę mięsną dobrze wyrobić najlepiej dłonią. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mięsną masę, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec pasztet około 50-60 minut. 

Polecam także:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)