KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Krem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny, puszysty i aksamitny krem, który doskonale nadaje się do tynkowania, dekorowania czy przekładania tortów. Idealny również jako tynk pod masę cukrową, wydruk z masy cukrowej bądź dekoracje z masy cukrowej. Dla mnie jest to krem numer 1 jako tynk, dobrze mi się z nim pracuje, dobrze się go wygładza. Również zawsze używam go przy nakładaniu wydruku z masy cukrowej, ponieważ nie rozmiękcza opłatka, jak jest to w przypadku kremów ze śmietaną. Ci, którzy już go robili bądź mieli okazję jeść to wiedzą, że jak masło jest dobrze ubite na puszystą masę to nie jest nic wyczuwalne. 


Krem maślany z mlekiem skondensowanym- składniki:
* 200 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82%
* 180 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki lub tubki (do tynkowania) lub 150 g do dekoracji
* opcjonalnie biały lub kolorowe barwniki spożywcze

Wykonanie:
Do miski włożyć masło. Ucierać je na jasną, puszystą masę przez minimum 10-12 minut. Kolejno stopniowo wlewać mleko skondensowane słodzone. Całość miksować do uzyskania gładkiego kremu (u mnie zazwyczaj są to 2-3 minuty).  
Na tym etapie krem jest już gotowy do użycia. Jeśli ma on zostać wybielony, to należy dodawać barwnik spożywczy biały do uzyskania odpowiedniego koloru. Trzeba jednak pamiętać, że przy wybielaniu biały barwnik potrzebuje chwilę czasu, aby wybielacz zaczął działać (czyli krem dopiero po chwili zacznie robić się biały). Jeśli krem ma zostać zabarwiony na inny kolor, to najlepiej najpierw krem wybielić, a dopiero potem dodać odpowiedni kolor barwnika spożywczego do uzyskania idealnego efektu. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)