Krem maślany z mlekiem skondensowanym- składniki:
* 200 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82%
* 180 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki lub tubki (do tynkowania) lub 150 g do dekoracji
* opcjonalnie biały lub kolorowe barwniki spożywcze
Wykonanie:
Do miski włożyć masło. Ucierać je na jasną, puszystą masę przez minimum 10-12 minut. Kolejno stopniowo wlewać mleko skondensowane słodzone. Całość miksować do uzyskania gładkiego kremu (u mnie zazwyczaj są to 2-3 minuty).
Na tym etapie krem jest już gotowy do użycia. Jeśli ma on zostać wybielony, to należy dodawać barwnik spożywczy biały do uzyskania odpowiedniego koloru. Trzeba jednak pamiętać, że przy wybielaniu biały barwnik potrzebuje chwilę czasu, aby wybielacz zaczął działać (czyli krem dopiero po chwili zacznie robić się biały). Jeśli krem ma zostać zabarwiony na inny kolor, to najlepiej najpierw krem wybielić, a dopiero potem dodać odpowiedni kolor barwnika spożywczego do uzyskania idealnego efektu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)