ZUPA KREM Z KUKURYDZY KONSERWOWEJ

Szybka, a zarazem smaczna zupa krem z kukurydzy konserwowej to moja kolejna już propozycja na ekspresowy, ciepły posiłek. Zupa jest nieziemska w smaku, chwilami miewa lekki posmak popcornu. A całości dopełnia odrobina pikanterii w postaci ostrej mielonej papryki. Łączny czas jej przygotowania to 30 minut, prawda, że szybko? Podać ja można z groszkiem ptysiowym, grzankami, bekonem, popcornem, chrupiącymi nachosami, a nawet serkiem ricotta. 


Zupa krem z kukurydzy konserwowej- składniki:
* 450 ml bulionu warzywnego
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę. Całość zalać bulionem, dodać kukurydzę konserwową wraz z zalewą. Wsypać odrobinkę soli, czarnego mielonego pieprzu, papryki ostrej, papryki słodkiej i szczyptę gałki muszkatołowej. Garnek zakryć pokrywką, gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 20 minut. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Na koniec jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. 









1 komentarz:

  1. Patrycja zrobiłam ta zupkę ,jest pyszna dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)