ZUPA KREM Z KUKURYDZY KONSERWOWEJ

Szybka, a zarazem smaczna zupa krem z kukurydzy konserwowej to moja kolejna już propozycja na ekspresowy, ciepły posiłek. Zupa jest nieziemska w smaku, chwilami miewa lekki posmak popcornu. A całości dopełnia odrobina pikanterii w postaci ostrej mielonej papryki. Łączny czas jej przygotowania to 30 minut, prawda, że szybko? Podać ja można z groszkiem ptysiowym, grzankami, bekonem, popcornem, chrupiącymi nachosami, a nawet serkiem ricotta. 


Zupa krem z kukurydzy konserwowej- składniki:
* 450 ml bulionu warzywnego
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę. Całość zalać bulionem, dodać kukurydzę konserwową wraz z zalewą. Wsypać odrobinkę soli, czarnego mielonego pieprzu, papryki ostrej, papryki słodkiej i szczyptę gałki muszkatołowej. Garnek zakryć pokrywką, gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 20 minut. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Na koniec jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)