Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo- serowym- składniki:
* około 250 g makaronu tagliatelle
* 150 g tartego sera mozzarella
* 200 g pieczarek
* 150 g szynki konserwowej
* 220 ml śmietany 30%
* 2 łyżki masła
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kostkę. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na tym pieczarki. Gdy pieczarki odparują z wody, którą puściły, dodać pokrojoną szynkę, całość podsmażyć. Następnie wlać śmietankę, wsypać do smaku sól i pieprz czarny. Całość chwile gotować. Garnek zdjąć z palnika grzewczego. Na końcu wsypać startą mozzarellę, wymieszać, aby ser się stopił. Do takiego sosu dodać odcedzony, ugotowany makaron, wymieszać całość.
Przed podaniem można na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.
Dziś wypróbuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń