Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo- serowym- składniki:
* około 250 g makaronu tagliatelle
* 150 g tartego sera mozzarella
* 200 g pieczarek
* 150 g szynki konserwowej
* 220 ml śmietany 30%
* 2 łyżki masła
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kostkę. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na tym pieczarki. Gdy pieczarki odparują z wody, którą puściły, dodać pokrojoną szynkę, całość podsmażyć. Następnie wlać śmietankę, wsypać do smaku sól i pieprz czarny. Całość chwile gotować. Garnek zdjąć z palnika grzewczego. Na końcu wsypać startą mozzarellę, wymieszać, aby ser się stopił. Do takiego sosu dodać odcedzony, ugotowany makaron, wymieszać całość.
Przed podaniem można na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.
Dziś wypróbuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMozzarella to chyba do tego dania bo strasznie się ciągnął i nie połączył się ze śmietanką przez co zbił w kupę pieczarki i szynkę. Ja od siebie Dodałam jeszcze cebulkę i czosnek. Dużo lepszym serem do tego dania byłby camembert, ser pleśniowy, grana padano lub zwykły parmezan bo zagęściłby sos ale jednocześnie by się w nim rozpuścił i nie byłoby efektu ciągnięcia się sera
OdpowiedzUsuńChyba coś poszło nie tak, bo u mnie nic nie zbiło się w "kupę", ani też nie miałam efektu ciągnącego się sera ;)
Usuń