MAKARON Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W SOSIE Z ŚMIETANOWO- SEROWYM

Co powiecie na taki szybki obiadMakaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo- serowym to idealny obiad dla zabieganych. Tak naprawdę obiad ten powstał z tego co miałam w lodówce, ale przyznam, że było naprawdę smacznie. W czasie, kiedy gotuje się makaron można przygotować cały sos, a potem wszystko razem wymieszać i gotowe :) Dla mnie rewelacja, szczególnie w dni, kiedy nie mam ochoty lub nie mam czasu stać długo przy kuchence i gotować obiad.


Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo- serowym- składniki:
* około 250 g makaronu tagliatelle
* 150 g tartego sera mozzarella
* 200 g pieczarek
* 150 g szynki konserwowej
* 220 ml śmietany 30%
* 2 łyżki masła
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kostkę. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na tym pieczarki. Gdy pieczarki odparują z wody, którą puściły, dodać pokrojoną szynkę, całość podsmażyć. Następnie wlać śmietankę, wsypać do smaku sól i pieprz czarny. Całość chwile gotować. Garnek zdjąć z palnika grzewczego. Na końcu wsypać startą mozzarellę, wymieszać, aby ser się stopił. Do takiego sosu dodać odcedzony, ugotowany makaron, wymieszać całość.
Przed podaniem można na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.






1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)