BABKA Z JABŁKAMI

Babka z jabłkami to smaczny, wilgotny i niezwykle pachnący wypiek, idealny do popołudniowej kawki lub herbatki. Jej przygotowanie zajmuje raptem 10 minut, a potem wystarczy tylko upiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko i tanio... czyli tak jak lubię ;)


Babka z jabłkami- składniki na keksówkę o długości 30 cm:
* 180 g mąki pszennej
* 5 jajek
* 250 g masła
* 150 g cukru
* 180 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* kilka kropli soku z cytryny
* 3 jabłka
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Do miski dać masło w temperaturze pokojowej, wbić żółtka jaj, wsypać cukier oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiej, jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem. 
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ciasta dodać pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić je w niezbyt grube plasterki. Jabłka powciskać ściśle obok siebie w ciasto. 
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec babkę około 50-60 minut.
Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)