Ciasto drożdżowe z serem- składniki na jedną struclę o długości 35 cm:
Ciasto drożdżowe:
* 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka
* 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych)
* 30 g cukru
* 50 g roztopionego masła
* 1 jajko
Nadzienie serowe:
* 350 g twarogu półtłustego
* 1 żółtko
* 30 g cukru
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować serowe nadzienie. Twaróg razem z żółtkiem i cukrem dobrze wymieszać.
Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Rozwałkować je na cienki prostokąt. Wierzch posmarować na całości serowym nadzieniem. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół. Zlepić ze sobą jeden brzeg. Ciasto zapleść na przemian(podobnie jak warkocza, tylko z dwóch części), następnie zlepić drugi brzeg ze sobą. Tak przygotowaną struclę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia ciasta na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec struclę około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)