Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami- składniki na około 20 gołąbków:
* 20 liści włoskiej kapusty* 400 g kaszy gryczanej ciemnej
* 1 cebula
* 70g suszonych grzybów
* 300 g pieczarek
* olej do smażenia pieczarek
* 50 g masła
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek, papryka mielona słodka
* 1,5 l bulionu warzywnego
Wykonanie:
Z kapusty włoskiej ściąć 20 liści. W garnku zagotować wodę, kapustę sparzyć około 5 minut. Ze sparzonych, przestudzonych liści ściąć twarde zgrubienia.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić ją na sitku.
Grzyby suszone zalać gorącą wodą, odstawić je na 1 godzinę. Następnie grzyby odcisnąć z wody, drobno pokroić. Cebulę obrać, bardzo drobno ją posiekać. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać masło, posiekane grzyby i pieczarki, wszystko razem podsmażyć. Na końcu dodać kaszę gryczaną, doprawić solą, pieprzem czarnym, suszonym majerankiem i papryką mieloną słodką. Wszystko razem wymieszać. Farsz nakładać na sparzone liście kapusty włoskiej, zawijać tak samo jak tradycyjne gołąbki. Układać je ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać gorącym bulionem warzywnym, naczynie zakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec gołąbki około 40 minut.
Polecam także przepis na:
Taka wersja klasycznych gołąbków wygląda naprawdę nieźle!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuń