SOS GRZYBOWO- ŚMIETANOWY

Sos grzybowo- śmietanowy to idealna propozycja na sos do obiadu po grzybobraniu. Teraz sezon na grzyby w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Sos jest przepyszny, aromatyczny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Idealny do podania z plackami ziemniaczanymi, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. Oczywiście w takim sosie nie może zabraknąć cebulki i świeżej natki pietruszki. Pyszota ;)


Sos grzybowo- śmietanowy- składniki:
* około 400 g świeżych podgrzybków
* 2-3 łyżki masła
* około 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%)
* 1 cebula
* solidna garść posiekanej natki pietruszki
* do smaku sól i pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Grzyby dobrze oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki lub paseczki.
Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać grzyby, wszystko razem smażyć około 15-20 minut, co chwilę mieszając. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem zagotować około 4 do 5 minut. Sos podawać najlepiej od razu.








1 komentarz:

  1. Jeszcze w tym roku nie robiłam. Ale już mam ochotę na grzyby

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)