SEROWE KLUSKI KŁADZIONE

Serowe kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiałam je polane masłem i posypane cukrem waniliowym albo cynamonem. Dziś, po latach chętnie wracam do tych smaków i również dość często przygotowuję takie kluski dla mojej córki. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, do tego są bardzo smaczne. Zapewne wielu z Was zna je z dziecięcych lat tak jak i ja, a kto nie zna to koniecznie musicie je zrobić i spróbować.


Serowe kluski kładzione- składniki:
* 250 g twarogu półtłustego
* 5 żółtek
* 5 kopiatych łyżek mąki pszennej
* szczypta soli
* woda z dodatkiem soli do ugotowania klusek
* do polania na wierzch rozpuszczone masło, cynamon lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (używam przypraw Skworcu)

Wykonanie:
Twaróg półtłusty dokładnie rozgnieść widelcem, dodać żółtka jaj, kopiate łyżki mąki pszennej i sól. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Łyżkę zanurzyć w wodzie z garnka, następnie nabierać niewielkie porcje serowego ciasta i kłaść je do wody. Gotować je około 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Przed podaniem polać je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią lub cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)