Pyszna, delikatna, puszysta, lekka i szybka babka z kakao. Najlepsza jaką piekłam i piekę dość często. Można ją kroić dosłownie zaraz po upieczeniu. Na mojej stronie znajdziecie już wiele przepisów na babkę, jednak tą piekę najczęściej. Idealna, gdy goście w drodze, a w szafce nie ma nic słodkiego do kawki :)
Szybka babka z kakao- składniki na keksówkę o długości 30 cm:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jajek
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka ciemnego kakao
* cukier puder+ woda+ kilka kropel soku z cytryny do zrobienia lukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać.
Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jajek
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka ciemnego kakao
* cukier puder+ woda+ kilka kropel soku z cytryny do zrobienia lukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać.
Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z tak przygotowanego ciasta odlać pół szklanki, wymieszać mniejszą część z kakao.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut.
Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut.
Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę.
super babka na wielkanoc
OdpowiedzUsuń