Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem- składniki:
* około 700 g świeżych grzybów
* 1 cebula
* około 1 litra bulionu drobiowego
* 2 marchewki ugotowane w bulionie
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki oleju
* około 200 g makaronu
* do smaku: sól, pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
Świeże grzyby dobrze oczyścić, pokroić w kostkę lub w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać olej, wsypać pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażyć. Następnie dodać świeże grzyby, całość razem podsmażać około 3-4 minuty. Zawartość patelni przelać do garnka, wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę marchewki. Wszystko razem gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.
Zupę podawać z makaronem, można ją też zabielić śmietaną (ja tego nie robię).
Uwielbiam aromat zupy grzybowej, nie wspominając już o smaku. <3
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysły, polecam też własną kul propozycję
OdpowiedzUsuń