ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW Z MAKARONEM

Skoro już jesteśmy w temacie grzybów to dziś łapcie przepis na pyszną zupę grzybową ze świeżych grzybów z makaronem. Jest wykonana dosłownie w kilka chwil, a do tego jest smaczna, aromatyczna i sycąca. Do takiej zupy najlepsze są świeżo zebrane prawdziwki albo podgrzybki, ale można też wykorzystać do tego mrożone grzyby. Podać ją można z makaronem, ziemniakami, ale równie dobrze smakuje bez dodatków.


Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem- składniki:
* około 700 g świeżych grzybów
* 1 cebula
* około 1 litra bulionu drobiowego
* 2 marchewki ugotowane w bulionie
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki oleju
* około 200 g makaronu
* do smaku: sól, pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
Świeże grzyby dobrze oczyścić, pokroić w kostkę lub w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać olej, wsypać pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażyć. Następnie dodać świeże grzyby, całość razem podsmażać około 3-4 minuty. Zawartość patelni przelać do garnka, wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę marchewki. Wszystko razem gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.
Zupę podawać z makaronem, można ją też zabielić śmietaną (ja tego nie robię).








1 komentarz:

  1. Uwielbiam aromat zupy grzybowej, nie wspominając już o smaku. <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)