Chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi- składniki(keksówka 25x10 cm):
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka mąki żytniej
* 3/4 szklanki letniej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 25 g świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* 1/3 szklanki siemienia lnianego
* 1/3 szklanki ziaren słonecznika
* 1/3 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Do misy robota pokruszyć drożdże, wsypać cukier i 1/4 szklanki letniej wody. Całość wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie wsypać do misy obie mąki, sól, wlać pozostałe 1/2 szklanki wody, wsypać siemię lniane i ziarna słonecznika. Do robota przymocować hak do ciasta drożdżowego. Dobrze wymieszać ciasto. Ponownie zakryć misę i odstawić ciasto na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, kiedy ciasto urośnie, przełożyć je od razu z miski do formy. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Formę ponownie zakryć odstawić na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190'C. Piec chleb około 40 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z formy, studzić na kratce (ja zawsze kratkę kładę nad zlew, wtedy chleb dobrze odparuje z dołu i z góry).
Piękny chlebek z mnóstwem płatków. Przepis z chęcią wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę smaczny :)
Usuń