Zupa ziemniaczana na wędzonce- składniki:
* około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego
* 200 g boczku wędzonego
* 1 kg ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 cebula
* korzeń pietruszki
* 1 łyżka majeranku
* pół łyżeczki gałki muszkatołowej
* 4 liście laurowe
* 6 ziaren ziela angielskiego
* sól do smaku
* 1 łyżka mąki pszennej
* około 2-2,5 litra wody
Wykonanie:
Do garnka włożyć żeberko wędzone, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać 2 litry wody. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodać obrany korzeń pietruszki i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Garnek zakryć pokrywką, gotować dalej około 15 minut. Kolejno dodać obrane, pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, wsypać gałkę muszkatołową i majeranek. Całość gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
W między czasie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażać boczek, a gdy wytopi się tłuszczyk dołożyć cebulę i całość podsmażać. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia boczku zrobić zasmażkę dodając mąkę na patelnię. Zasmażkę przelać do garnka, dobrze wymieszać. Całość gotować jeszcze około 5 minut i gotowe.
Ja dodatkowo wyjmuję żeberko z zupy, obieram mięso i również dodaję je do garnka.
Ostatni raz jadlam taką w dzieciństwie. Chętnie przypomnę sobie ten smak
OdpowiedzUsuńI ja za dzieciaczka często jadłam, więc postanowiłam sobie przypomnieć jej smak :)
Usuń