sobota, 5 listopada 2016

CIASTO SNICKERS

Snickers to efektowne i pyszne ciasto, dzięki połączeniu kremu budyniowego, kajmaku i orzechów. Idealne do niedzielnej kawki a także na różne imprezy okolicznościowe. Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc może i na Waszych stołach zagości to ciasto :)





Składniki na biszkopt:
* 340 g mąki
* 150 g masła
* 100 g cukru pudru
* 1 jajko
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 łyżka kakao

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie blacha prostokątna 23/27 cm), nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Oba płaty ciasta wystudzić.

Składniki na krem:
* 1 duży budyń śmietankowy na 750 ml mleka
* 600 ml mleka
* 2 żółtka
* 175 g masła
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)

Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż rozpuści się cukier. Następnie zwiększyć palnik, wlać 500 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać aż budyń się ugotuje. Wystudzić. W misce masło utrzeć mikserem, stopniowe dodawać zimny budyń i ucierać. aby powstał krem.

Dodatkowo do ciasta potrzebne jest około 400 g masy krówkowej i 150 g orzeszków solonych.

Płat ciasta włożyć do blachy, na to wysmarować połowę masy krówkowej, następnie krem budyniowy. Na to położyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć. Na końcu wysmarować resztę masy krówkowej i na wierzch posypać orzeszki solone. Wstawić do lodówki na kilka godzin.






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...