środa, 22 listopada 2017

SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ Z DYNI

Pyszniutkie, kruchutkie, delikatniutkie, szybkie w wykonaniu i szybko znikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :) 
Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni.




Jak pamiętacie ostatnio były kruche rogaliki z musem. Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z konfiturą z dyni. Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;)


Składniki na około 32 rogaliki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g zimnego masła 
* 2 żółtka

* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany


Nadzienie:konfitura z dyni

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki.
Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej. 
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. 
Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...