poniedziałek, 8 kwietnia 2019

TORT DLA FANA ĆWICZEŃ NA SIŁOWNI

Z okazji urodzin mojego męża przygotowałam tort z kremem z batonów Milky Way. Zastanawiałam się nad dekoracją i szybko doszłam do wniosku, że skoro mój mąż lubi chodzić na siłownię to i tort przygotuję w tym akcencie. Jakież było zaskoczenie męża, kiedy zobaczył dekoracje i te ciężarki ;)
A smak... rewelacja. Sam krem jest przepyszny, do tego lekki, puszysty biszkopt, całość otynkowana masą maślaną i udekorowana masą plastyczną. Fakt faktem masa cukrowa jest mega słodka i wiem, że nie każdy ją lubi, ale mnie osobiście bardzo podobają się tego typu torty, a masy można po prostu nie jeść ;)



Składniki na tort o średnicy 18 cm:
Biszkopt:
* 3 jajka
* niepełne pół szklanki cukru
* pół szklanki mąki tortowej

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 blaty. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 

Krem:
* 350 ml śmietany kremówki 36%
* 200 g batonów Milky Way
* 300 g serka mascarpone

Wykonanie:
Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. 
WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia.
Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła.

Krem maślany do otynkowania: (dokładne instrukcje jak przygotować krem maślany tutaj)
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g cukru pudru
* 4 łyżek mleka
* barwniki spożywcze, olejki, kakao 

Wykonanie:
Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około 5-6 minut. Masło powinno zwiększyć swoją objętość i stać się gładką, jasną masą.
Kolejnym etapem jest przesiewanie cukru pudru STOPNIOWO do utartego masła. Do masła nie mogą przedostać się żadne grudki z cukru pudru. Należy też zmniejszyć obroty miksera do minimum. Puder trzeba dodawać partiami, a po dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka.
Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego, olejku smakowego (jeśli chcemy uzyskać krem w konkretnym kolorze lub smaku). Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;). Pamiętajcie, że jeśli dodamy aromat lub barwnik w płynie, wtedy nie zawsze potrzebne jest rozrzedzanie kremu mlekiem.

Dodatkowo:
* masa cukrowa do obłożenia tortu (aby uzyskać kolor szary zmieszałam białą masę z dodatkiem czarnej
* masa cukrowa biała, czerwona i niebieska

Wykonanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu położyć na środku okrągłej tacki, delikatnie nasączyć (ja nasączyłam przegotowaną wodą z cukrem), wyłożyć część kremu, wyrównać. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, wysmarować kremem, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Na wierzchu i na bokach wysmarować cienką warstwę kremu, wyrównać. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki do schłodzenia (u mnie chłodził się 4 godziny).
Następnie wyjąć tort, wierzch i boki wysmarować cienką warstwą kremu maślanego, dobrze wyrównać, w przeciwnym razie wszystkie nierówności będą widoczne, gry tort zakryjemy masą cukrową. 
Szarą masę cukrową cienko rozwałkować, przełożyć na gorę tortu, powoli wyrównywać masę pierw na wierzchu a potem boki od góry do dołu. Nadmiar masy odkroić. 
Z czerwonej i niebieskiej masy uformowałam ciężary a z czarnej zrobiłam sztangę. Literki wycięłam przy pomocy specjalnych foremek z literkami.



  

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...