Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Krem budyniowy:
* 600 ml mleka
* 1 żółtko
* pół szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 200 g masła
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypać proszek budyniowy i dodać żółtko, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać wymieszany w szklance budyń. Całość gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misce utrzeć masło na puch, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.
Do blachy, w której był pieczony biszkopt włożyć jeden jego płat. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu i całą resztę kremu, wyrównać.
Dodatkowo:
* około dwóch paczek okrągłych biszkoptów
Biszkopty powkładać na stojąco w krem budyniowy w równych odstępach.
Polewa:
* 250 g masła* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło, wodę i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość schłodzić, następnie roztopione masło wymieszać mikserem z mlekiem w proszku. Polewę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na biszkopty wylewać na przemian raz jasną raz ciemną polewę. Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Biszkopty można nasączyć kawą, ja jednak nasączyłam je wodą z cukrem i kilkoma kroplami cytryny.
A co z mlekiem w proszku w polewie?
OdpowiedzUsuńjest podane i w składzie i w opisie wykonania:)
UsuńCiasto bardzo pyszne, polecam, ta polewa to cały sekret tego ciasta
UsuńRoztopione masło polaczyc z mlekiem w proszku,
Usuńwyraznie pisze.
Wymiary blaszki można prosić?
OdpowiedzUsuńjest napisane wyżej :) "Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:"
UsuńCzy może być inna polewa np. z czekolady lub zwykła zwykła polewa ????
OdpowiedzUsuńPolewa z mleka w proszku to właśnie cały sekret tego ciasta :)
UsuńMleko w proszku wsypać n gorącą masę czy na zimna? I polewać ciasto
UsuńWszystko w przepisie jest opisane: Masło, wodę i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość schłodzić, następnie roztopione masło wymieszać mikserem z mlekiem w proszku.
UsuńCzyli rozpuścić masło z cukrem i wodą, wystudzić a potem do tego dodać mleko w proszku ;)
A ciemna polewa? Z czego ja zrobic?
OdpowiedzUsuńPrzecież jest napisane
UsuńA czy polewę można zastąpić gotową ze sklepu
OdpowiedzUsuńJak zastąpisz gotową to najlepsze ci ucieknie. Sekret właśnie w tej polewie. Jest przepyszna ♥️
UsuńCiasto popularne na wielu blogach. Zrobiłam z ciekawości.Wyszło jak trzeba,czyli przepis w porządku .Jednak mi to ciasto nie smakuje. Domownicy stwierdzili,że może być ,ale więcej mam go nie robić. Więc ja tego ciasta nie polecam.
OdpowiedzUsuńKwestia smaku, jednemu smakuje innemu nie ;)
UsuńCiasto jest przepyszne ale właśnie kwestia smaku.Ja szczerze polecam.
UsuńJak dla mnie i moich znjomych oraz rodziny- HIT. Robie już kolejny raz. Z moich modyfikacji nasączam trochę kawą rozpuszczalną zarówno ciasto jak i biszkopty, wg mnie troszkę za suche.
OdpowiedzUsuńOoo tak nasączenie biszkoptu kawą to dobry pomysł :)
UsuńPiszecie żeby nasączyć kawą ale zwykłą czy można jakieś cappuccino?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można nasączyć cappuccino :)
UsuńJa nasączyłam herbatą owocową i też dobre wyszło :)
UsuńOczywiście, że będzie dobre, kuchnia i gotowanie to eksperymenty :)
UsuńZrobiłem. Smak do zaakceptowania. Ale ta ilość masła powala. Domownicy nie byli zadowoleni, a żona miała wymioty chociaż zjadła tylko kawałeczek. Ciasto jest bardzo ciężkie.
OdpowiedzUsuńNiestety do każdego kremu budyniowego potrzebne jest masło, a polewa... oczywiście można zastąpić ją zwykłą polewą z cukru pudru i wody albo rozpuszczoną czekoladą, ale wtedy ciasto ma już zupełnie inny smak :) Pozdrawiam :)
UsuńTak czytam i nie wierzę co to za komentarze😳bo co bo maslo za drogie biszkopt za słuchy zamiast masła niech będzie margaryna ta najtańsza 🙈a biszkopt trzeba umieć zrobić a no i czekolada na górze można te z okienkiem rozpuścić 😎a tak serio robiłam według przepisu i Super ciacho🍰a po komentarzach widać że nie wszystkich stac na taki rarytas😎CIASTO SUPER POLECAM👍👍🍰🤗
UsuńTeż robiłam i bardzo smaczne gorąco polecam a dzieci przepadają za nim
UsuńRobiłam to ciasto dziękuję za przepis bardzo smakowało całej mojej rodzince oraz kolezanką.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj koleżanka przyniosła to ciasto do pracy. Było przepyszne, poprosiłam o przepis i podała mi ten link. Na pewno zrobię. Wygląda i smakuje bajecznie. W przepisie jest mowa o nasączeniu tylko biszkoptów, czy nie ma potrzeby nasączać biszkoptu?
OdpowiedzUsuńBiszkoptu nie trzeba nasączać :)
UsuńJako laik w pieczeniu bałam się je zrobić, myślałam że mi nie wyjdzie ale przepis okazał się OK, jak z resztą samo ciadto😍choć uważam że bdb choć nie moje ulubione to mąój mąż i dzieci po pełnej blaszce krzyczą Jeszcze,, Mamo nie zapomnij znowu zrobić😉 Fajny przepis i super opisany Krok po Kroku
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńJak przepis dobry to każde ciasto wyjdzie :)
UsuńDla mnie wychodzi na gesta polewa... czemu? 2 szklanki mleka, pół szklanki wody pół cukru i 250gr masła tak jak w przepisie. Mleko w proszku łaciate. Co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńPolewa powinna stwardnieć po jakimś czasie, zawsze tak ją robię i wszystko z nią w porządku :)
UsuńCiasto rewelacja, robie bardzo często i wszystkim smakuje ale biszkopt nasączam amaretto z herbatą bardziej wilgotny lub np cytryna bardzo polecam
OdpowiedzUsuńMuszę kolejnym razem też spróbować z amaretto :)
UsuńA na dużą blaszke?
OdpowiedzUsuńJeśli blaszka większa niż ta, którą podałam to wystarczy odpowiednio zwiększyć składniki :)
UsuńJak nasączyć biszkopty?całe zanurzyć na chwilę w kawie,czy tylko połówki
OdpowiedzUsuńTak, zanurzyć całe biszkopty i od razu je wyjąć :)
UsuńCiasto pyszne ale miałam problem z polewą . Jakoś nie dało się polewać zbyt gęste a zrobiłam wg przepisu
OdpowiedzUsuńRobiłam na petitkach - powiem szczerze - ciasto wygląda obłędnie i co jeszcze,, cholernie słodkie " 🤭😋
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, ale cholernie słodkie 😋🤭 robiłam 👌
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne, słodkie bo takie właśnie ma być😃. Bardzo polecam 😚😚
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakie masło najlepiej użyć do ciasta?
OdpowiedzUsuńZawsze używam masła z minimum 82% tłuszczu :)
UsuńJak dla mnie najlepsze ciacho ever,super przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne polecam
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka. Robie go juz ktorys raz, tym razem go lekko zmodyfikowałam. Biszkopt przełożyłam domową czekośliwką,potem masa budyniowa,biszkopty obsypałam rodzynkami namoczonymi w alkoholu troche tez orzechów sypłam no i oczywiscie te dwie polewy. No i wyszło piękne i smaczne. Polecam tez taką wersje .
OdpowiedzUsuńZawsze piekę według tego przepisu. Pychotka;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń