CIASTO GÓRA LODOWA

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :)



Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

Krem budyniowy:
* 600 ml mleka
* 1 żółtko
* pół szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 200 g masła
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypać proszek budyniowy i dodać żółtko, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać wymieszany w szklance budyń. Całość gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misce utrzeć masło na puch, następnie stopniowo dodawać zimny budyń. 
Do blachy, w której był pieczony biszkopt włożyć jeden jego płat. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu i całą resztę kremu, wyrównać.

Dodatkowo:
* około dwóch paczek okrągłych biszkoptów
Biszkopty powkładać na stojąco w krem budyniowy w równych odstępach.

Polewa:
* 250 g masła
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło, wodę i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość schłodzić, następnie roztopione masło wymieszać mikserem z mlekiem w proszku. Polewę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. 

Na biszkopty wylewać na przemian raz jasną raz ciemną polewę. Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Biszkopty można nasączyć kawą, ja jednak nasączyłam je wodą z cukrem i kilkoma kroplami cytryny.








39 komentarzy:

  1. A co z mlekiem w proszku w polewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest podane i w składzie i w opisie wykonania:)

      Usuń
    2. Ciasto bardzo pyszne, polecam, ta polewa to cały sekret tego ciasta

      Usuń
    3. Roztopione masło polaczyc z mlekiem w proszku,
      wyraznie pisze.

      Usuń
  2. Wymiary blaszki można prosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane wyżej :) "Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:"

      Usuń
  3. Czy może być inna polewa np. z czekolady lub zwykła zwykła polewa ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa z mleka w proszku to właśnie cały sekret tego ciasta :)

      Usuń
  4. A ciemna polewa? Z czego ja zrobic?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy polewę można zastąpić gotową ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zastąpisz gotową to najlepsze ci ucieknie. Sekret właśnie w tej polewie. Jest przepyszna ♥️

      Usuń
  6. Ciasto popularne na wielu blogach. Zrobiłam z ciekawości.Wyszło jak trzeba,czyli przepis w porządku .Jednak mi to ciasto nie smakuje. Domownicy stwierdzili,że może być ,ale więcej mam go nie robić. Więc ja tego ciasta nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie i moich znjomych oraz rodziny- HIT. Robie już kolejny raz. Z moich modyfikacji nasączam trochę kawą rozpuszczalną zarówno ciasto jak i biszkopty, wg mnie troszkę za suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak nasączenie biszkoptu kawą to dobry pomysł :)

      Usuń
  8. Piszecie żeby nasączyć kawą ale zwykłą czy można jakieś cappuccino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można nasączyć cappuccino :)

      Usuń
    2. Ja nasączyłam herbatą owocową i też dobre wyszło :)

      Usuń
    3. Oczywiście, że będzie dobre, kuchnia i gotowanie to eksperymenty :)

      Usuń
  9. Zrobiłem. Smak do zaakceptowania. Ale ta ilość masła powala. Domownicy nie byli zadowoleni, a żona miała wymioty chociaż zjadła tylko kawałeczek. Ciasto jest bardzo ciężkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do każdego kremu budyniowego potrzebne jest masło, a polewa... oczywiście można zastąpić ją zwykłą polewą z cukru pudru i wody albo rozpuszczoną czekoladą, ale wtedy ciasto ma już zupełnie inny smak :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Tak czytam i nie wierzę co to za komentarze😳bo co bo maslo za drogie biszkopt za słuchy zamiast masła niech będzie margaryna ta najtańsza 🙈a biszkopt trzeba umieć zrobić a no i czekolada na górze można te z okienkiem rozpuścić 😎a tak serio robiłam według przepisu i Super ciacho🍰a po komentarzach widać że nie wszystkich stac na taki rarytas😎CIASTO SUPER POLECAM👍👍🍰🤗

      Usuń
    3. Też robiłam i bardzo smaczne gorąco polecam a dzieci przepadają za nim

      Usuń
  10. Robiłam to ciasto dziękuję za przepis bardzo smakowało całej mojej rodzince oraz kolezanką.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj koleżanka przyniosła to ciasto do pracy. Było przepyszne, poprosiłam o przepis i podała mi ten link. Na pewno zrobię. Wygląda i smakuje bajecznie. W przepisie jest mowa o nasączeniu tylko biszkoptów, czy nie ma potrzeby nasączać biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako laik w pieczeniu bałam się je zrobić, myślałam że mi nie wyjdzie ale przepis okazał się OK, jak z resztą samo ciadto😍choć uważam że bdb choć nie moje ulubione to mąój mąż i dzieci po pełnej blaszce krzyczą Jeszcze,, Mamo nie zapomnij znowu zrobić😉 Fajny przepis i super opisany Krok po Kroku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jak przepis dobry to każde ciasto wyjdzie :)

      Usuń
  13. Dla mnie wychodzi na gesta polewa... czemu? 2 szklanki mleka, pół szklanki wody pół cukru i 250gr masła tak jak w przepisie. Mleko w proszku łaciate. Co robię nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa powinna stwardnieć po jakimś czasie, zawsze tak ją robię i wszystko z nią w porządku :)

      Usuń
  14. Ciasto rewelacja, robie bardzo często i wszystkim smakuje ale biszkopt nasączam amaretto z herbatą bardziej wilgotny lub np cytryna bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę kolejnym razem też spróbować z amaretto :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Jeśli blaszka większa niż ta, którą podałam to wystarczy odpowiednio zwiększyć składniki :)

      Usuń
  16. Jak nasączyć biszkopty?całe zanurzyć na chwilę w kawie,czy tylko połówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zanurzyć całe biszkopty i od razu je wyjąć :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger