KRUPNIK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH

Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa na żeberkach wędzonych. Mowa tu oczywiście o krupniku. Zupa ta ugotowana jest dosłownie w godzinę, obowiązkowo musi w niej być kasza jęczmienna i kawałki mięsa :) W moim domu jest tak bardzo lubiana, że zawsze jak gotuje to od razu na 2- 3 dni. No i przyznam, że zupa ta jest lepsza następnego dnia po jej ugotowaniu. 




Składniki:
* około 200- 300 g żeberek wędzonych (użyłam żeberek z wędzarni Podlaska Chata, mojej recenzji na temat produktów możecie poczytać tutaj)
* 1 podudzie z kurczaka
* 2 marchewki
* pół korzenia pietruszki
* nieduży kawałek korzenia selera
* 3 większe ziemniaki
* 3 łyżki kaszy jęczmiennej
* sól do smaku
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Do garnka włożyć żeberka wędzone mięso z kurczaka. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marchewkę i korzenie pietruszki i selera, dodać do garnka. Dodać również ziele angielskie i liście laurowe, wsypać odrobinę soli. Całość zalać wodą tak, by było wody około 10 cm ponad wysokość mięsa. Wywar gotować około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z wywaru żeberka. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, dodać do wywaru, dalej gotować. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane wsypać kaszę. Całość gotować jeszcze około 15 minut. Na samym końcu z zupy wyjąć mięso z kurczaka, obrać ze skóry odkroić kość, natomiast mięso pokroić na małe kawałki, dodać do zupy.
Zupę przed podaniem posypać natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)