PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ

Ptysie nie zawsze muszą być podane na słodko. Doskonale smakują również w wersji wytrawnej, podane np z sałatką czy pastą. Ptysie przygotowane w takiej odsłonie rewelacyjnie sprawdzą się na imprezowym stole jako poczęstunek dla gości. Natomiast pasta tuńczykowa z odrobina chrzanu to idealne połączenie z ptysiami. 

Przepis na ptysie znajduje się już na mojej stronie (kliknij tutaj). Jednak ja tym razem wykorzystałam gotowe ptysie od Brześć. Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :)



Składniki na pastę:
* 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka
* 2 ogórki konserwowe
* 1 łyżeczka chrzanu 
* 2 łyżki majonezu
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo gotowe ptysie

Wykonanie:
Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić w bardzo drobną kostkę. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, chrzan, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
Ptysie przekroić na pół, nadziewać pastą tuńczykową. Takie ptysie najlepiej nadziewać krótko przed podaniem :)









1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)