OGÓRKI KANAPKOWE

Ogórki kanapkowe to pyszne przetwory na zimę. Pokrojone w plasterki to idealny dodatek do kanapek, ale nie tylko. Lubię otworzyć słoik z ogórkami do grilla czy obiadu, albo jako samodzielna imprezowa przekąska. Gdy sezon ogórkowy trwa to staram się przynajmniej po kilka słoików przygotować na zimę. Ogórki kanapkowe tego roku zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne. Śmiało stwierdzam, że muszę zrobić ich jeszcze więcej ;)

Ogórki kanapkowe- składniki:
* 1,5 kg ogórków gruntowych
* 1,5 łyżki soli
* 3 szklanki wody
* 2 szklanki octu spirytusowego (10%)
* 2 szklanki białego cukru
* 2 płaskie łyżeczki curry
* 1 płaska łyżeczka kurkumy
* 1 nieduża czerwona papryka
* ziarna pieprzu czarnego
* ziarna ziela angielskiego
* ziarna gorczycy


Wykonanie:
Ogórki dobrze umyć, pokroić w podłużne plasterki. Nie powinny one być bardzo grube (około 4 mm). Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić w drobną kostkę.
Słoiki (u mnie każdy o pojemności 500 ml) wyparzyć, osuszyć. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce ziaren gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu czarnego.  Następnie ułożyć blisko siebie plasterki ogórków a pomiędzy nimi wsypać po kilka kostek czerwonej papryki.
Teraz pora na zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać sól, cukier, curry oraz kurkumę. Zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach do pełna (całość powinna być pokryta zalewą). Słoiki od razu zakręcić pokrywkami. Jeszcze gorące słoiki trzeba pasteryzować. Na dnie garnka położyć ścierkę, włożyć słoiki jeden obok drugiego. Wlać wrzącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotować je około 10 minut. Następnie słoiki wyjąć z garnka i odstawić, aby całkowicie wystygły.

Polecam także:





2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)