PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI

Najlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) 
Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;)




Składniki:
* około 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
* 1 jajko 
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 szczypta soli
* 1 łyżeczka octu lub spirytusu
* do smażenia olej lub smalec
* cukier puder do posypania
* ewentualna mąka do podsypania przy rozwałkowaniu ciasta

Wykonanie:
Żółtka i całe jajko wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem. Następnie dodać śmietanę, ocet, sól i rozpuszczone 2 łyżki masła, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać szklankę przesianej przez sitko mąki, wymieszać mikserem. Kolejne 3/4 szklanki mąki przesiać przez sitko i stopniowo dodać do ciasta, ale tym razem należy już ciasto wyrabiać rękami. 
Wyronione ciasto odstawić na około 20 minut by odpoczęło.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i delikatnie uderzać w ciasto drewnianym wałkiem przez około 5-6 minut. Ciasto podczas uderzeń będzie robiło się płaskie, więc co chwilę należy złożyć je na pół.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą cienko rozwałkować. Radełkiem lub nożem ciąć z ciasta nieduże prostokąty, każdy naciąć lekko w środku. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec ciasta.
Olej lub smalec rozgrzać w garnku. Faworki wkładać partiami do garnka. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.
Schłodzone faworki solidnie posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyszło mi 40 faworków.








Zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na słodko.

1 komentarz:

  1. Też ostatnio wrzuciłam faworki ale robiłam inaczej ale takie są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)