KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Pyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;)



Składniki:
* 200 g mąki pszennej
* 1 żółtko
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 70 g masła
* marmolada różana (użyłam marmolady Stovit

Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę, masło i żółtko, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy  położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik.
Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.





 

8 komentarzy:

  1. Ciasteczka zawsze są niezastąpione np do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, ciasteczka wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie musi leżeć w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy to było dość dawno i nie pamiętam ;)

      Usuń
  5. Ciasteczka bez cukru ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)