Dobra patelnia grillowa to doskonały sposób na to, aby smażyć zdrowiej, bez tłuszczu. Dzięki specjalnej strukturze patelni smażone mięso, ryby lub inne potrawy odprowadzają nadmiar tłuszczu. Grillować można niemal wszystko, jednak potrzebna jest do tego wiedza jak używać patelni grillowej.
Ale zanim zaczęłam korzystanie z patelni zastosowałam się do zaleceń producenta czyli przed pierwszym jej użyciem umyłam patelnię płynem do naczyń, po czym wysuszyłam i zakonserwowałam poprzez posmarowanie całej powierzchni patelni odrobiną oleju. Po każdym też użyciu czekam, aż patelnia się wystudzi dopiero potem zabieram się za jej umycie. Oczywiście do mycia patelni nie używam żadnych druciaków, wystarczy tylko gąbka i płyn do mycia naczyń. Podczas smażenia potraw do ich obracania nie używam żadnych ostrych narzędzi typu widelec. Aaa zapomniałam dodać, że przed każdym jej użyciem przecieram ją olejem przy pomocy pędzelka silikonowego lub ręcznika papierowego.
Czy można ją czyścić w zmywarce? Otóż jak najbardziej można :)
Wielkość patelni to 28 na 28 cm, wykonana z wielowarstwowego aluminium, posiada również po obu bokach specjalne wyżłobienia, które pozwalają w łatwy sposób wylać nadmiar wytopionego tłuszczyku.
Używałam patelni wielokrotnie i jeszcze nie zdarzyło mi się, aby cokolwiek do niej przywarło.
Na zakończenie powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z posiadania patelni grillowej firmy Ballarini. Używam jej dość często, jest to bardzo praktyczne urządzenie w mojej kuchni. Łatwa w utrzymaniu czystości, szybko się nagrzewa, nie przywiera mięsa.
A oto przykłady potraw z wykorzystaniem grillowej patelni granitowej:
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Bez wątpienia mięso czy ryby prosto z patelni do grillowania są o wiele smaczniejsze, a co najważniejsze zdrowsze :)
OdpowiedzUsuń