Składniki na 3-4 gofry:
* 1 szklanka mąki
* 1 jajko
* pół szklanki mleka
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
* 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 150 g szynki konserwowej pokrojonej w bardo drobną kostkę
* 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, ostrą mieloną paprykę, wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki. Dodać starty żółty ser, pokrojoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.
Gofrownicę nagrzać, na płytę wylewać porcje ciasta, piec gofry na złoty kolor. Wystudzić na kratce.
fajny pomysł na gofry
OdpowiedzUsuńCzy gofry można zjeść na drugi dzień jako śniadanie w szkole lub pracy?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń